Πέμπτη, 20 Μαρτίου 2014

Σωστή επιλογή προπονητή.

Το θεωρώ πολύ σημαντικό θέμα και πρέπει να δώσετε πολύ μεγάλη προσοχή στο ποιόν θα ακούτε ώστε να πετύχετε τον στόχο σας.
Η επιλογή του προπονητή ή του σύμβουλου στην διατροφή σας, θα πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά και μετά από έλεγχο στο ποιος είναι ο κάθε ένας που σας συστήνεται σαν Personal Trainer ή σαν σύμβουλος διατροφής.
Πριν πω περισσότερα, θα ήθελα να τονίσω ότι αυτή είναι απλά η δική μου γνώμη.
 Ξεκινώντας να μιλάω για τους προπονητές, θα ήθελα να κάνω έναν διαχωρισμό ανάμεσα στην λέξη ΓΥΜΝΑΣΤΗΣ και στη λέξη ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ. Γυμναστής είναι κάποιος που έχει αποφοιτήσει από την γυμναστική ακαδημία, ενώ προπονητής μπορεί να είναι κάποιος που έχει κάνει χρόνια πρωταθλητισμό σε ένα άθλημα και τώρα βοηθάει νέους αθλητές. Αν υπάρχει ο συνδυασμός και των δύο τότε θεωρώ ότι έχουμε το ιδανικό. Μια ακόμα καλή περίπτωση είναι ο συνδυασμός διαιτολόγου και πρωταθλητή. Όποιος κι αν είναι ο συνδυασμός της θεωρίας και της πράξεις, αυτό που πάντα θεωρώ απαραίτητο είναι να υπάρχει και η πράξη. Να έχουμε να κάνουμε με κάποιον σοβαρό αθλητή ή πρωταθλητή. Μακριά από θεωρητικούς και αυτοδίδακτους. Σίγουρα κάποιος μπορεί να σε γυμνάσει, αλλά δεν θα μπορεί να σε φτάσει σε επίπεδο πρωταθλητή αν ο ίδιος δεν έχει πάει πρώτα σε αυτό το σημείο. Δεν είναι ανάγκη να γίνουν όλοι πρωταθλητές, αλλά θεωρώ απαραίτητο να μπορεί αυτός που ονομάζεται προπονητής να το κάνει σε σένα αν το θες.
Σίγουρα οι περισσότεροι θα διάλεγαν τον Πύρρο Δήμα να τους προπονήσει στα βάρη και ας μην έχει θεωρητική σπουδή.
Αυτό που πρέπει όμως να αποφύγουμε σίγουρα, είναι οι "δάσκαλοι" και γνώστες των γυμναστηρίων που δεν έχουν ούτε θεωρητική γνώση, αλλά ούτε έκαναν ποτέ πρωταθλητισμό σε κάποιο άθλημα. Βαπτίζονται προπονητές και αρχίζουν και μοιράζουν γνώσεις σε όποιο κοροϊδο βρουν μόνο και μόνο γιατί έχουν μάθει 5 πράγματα (και αυτά μισά) από κάποιον προπονητή που είχαν, από περιοδικά και από το ίντερνετ. Οι περισσότεροι από αυτούς, μπορεί να έχουν κάποια καλή γενετική και δίνουν την εντύπωση σε όσους δεν ξέρουν, ότι είναι άνθρωποι που μπορούν να εμπιστευτούν την εμφάνιση και την υγεία τους. Έχω δει άτομα που έχουν θράσος και πουλάνε τον εαυτό τους για μεγάλο γνώστη, ακόμα και μπροστά σε ανθρώπους του χώρου. Τις περισσότερες φορές αυτά τα άτομα, θα σου δώσουν τη λύση των φαρμάκων ώστε να βγάλουν από σένα κέρδος, με συμβουλές που είδαν σε κάποιο βιβλίο ή στο ίντερνετ, χωρίς να γνωρίζουν τι επιπτώσεις θα έχει αυτό στην δική σου υγεία.
Αλλά και το θεωρητικό κομμάτι είναι πάρα πολύ βασικό. Γνωρίζω αθλητές που έχουν φτάσει σε πάρα πολύ υψηλό επίπεδο, αλλά δεν γνωρίζουν πολλά γιατί απλά έκαναν ότι τους έλεγε ο προπονητής τους. 'Εμαθαν κάποια πράγματα, αλλά αυτά που έκαναν δεν είναι για όλους, αλλά μόνο για ένα τύπο σώματος σαν το δικό τους. Αρχίζουν μετά να λένε συμβουλές, αλλά αυτά που λένε δεν είναι για κάποιον που έχει έναν άλλο τύπο σώματος και τελικά του κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό, ακόμα και αν αυτό το κάνουν με καλή διάθεση. Έχω πέσει κι εγώ θύμα τέτοιων "προπονητών".
Αυτό που είδα όσα χρόνια είμαι μέσα στον χώρο των γυμναστηρίων, είναι ότι ελάχιστοι θα μπορούσαν να σου εγγυηθούν την καλή σου συμμετοχή σε έναν αγώνα χωρίς την χρήση φαρμάκων. Και αυτό, είτε γιατί δεν έχουν τις απαραίτητες γνώσεις, είτε γιατί απλά είναι έμποροι φαρμάκων και μόνο αυτό θέλουν από σένα. Το ότι κάποιος πουλάει φάρμακα δεν σημαίνει ότι ξέρει και πως δουλεύουν στο σώμα σου. Το "θα σε τουμπανιάσει" δεν είναι επιστημονικός όρος.
Δυστυχώς δεν μιλάει κανείς για αυτά. γιατί υπάρχει Ομερτά στον χώρο μας.
Αν θέλετε να πετύχετε τον στόχο σας, διαλέξτε με προσοχή των προπονητή που θα έχετε. Βάλτε το μυαλό σας να δουλέψει και τότε αυτός που θα βρείτε θα δουλέψει καλά και το σώμα σας!
Καλές προπονήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου