Σάββατο, 2 Μαΐου 2015

Λάθη που έκανα στο παρελθόν.

Πολλές φορές μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Δυστυχώς μερικά από αυτά είναι δύσκολο να τα διορθώσουμε πλέον, αλλά μπορούμε να συμβουλέψουμε τους άλλους να μην τα κάνουν και αυτοί.
-Όταν έπαιρνα μέρος σε αγώνες Bodybuilding, χώριζα τον χρόνο σε δύο μέρη. Τον όγκο και την γράμμωση, όπως και πολλοί άλλοι αθλητές τότε, αλλά και σήμερα. Στον όγκο, προσπαθούσα να πάρω τα θρεπτικά συστατικά που είχε ανάγκη το σώμα μου, αλλά δεν με ενδιέφερε μετά να φάω και ένα γλυκό (ή και πέντε γλυκά), μία πίτσα, σουβλάκια ή ότι άλλο ήθελε η παρέα μου και η όρεξή μου. Οι θερμίδες που έπαιρνα ήταν κατά πολύ περισσότερες από αυτές που είχε ανάγκη το σώμα μου και όπως ήταν λογικό, μαζί με τους μύες το σώμα μου κέρδιζε και περιττό βάρος από λίπος, πράγμα που έκανε πολύ δυσκολότερη την προετοιμασία μου μετά στους μήνες της γράμμωσης. Οι άχρηστες τροφές, δεν έβαζαν απλά λίπος στο σώμα μου, αλλά έκαναν ζημιά στον μεταβολισμό μου, αλλά και στην υγεία μου. Έτσι μας είχαν μάθει οι παλιοί. Δεν έψαξα να δω ποιοι ήταν αυτοί που τα έλεγαν, ούτε αυτά που έλεγαν αν ήταν σωστά. Άκουγα τυφλά αυτά που μου έλεγε ο κάθε γυμνασμένος και δεν σκεφτόμουν ότι το δικό μου σώμα μπορεί να θέλει κάτι διαφορετικό από αυτό που κάνουν αυτοί.
 Η προπόνηση ήταν λάθος, αφού δεν έκανα αυτά που ήθελε το σώμα μου, αλλά αυτά που έπρεπε να κάνω για να φανώ δυνατός στο γυμναστήριο στους άλλους και στο ΕΓΩ μου. Ακόμα και τα περιοδικά της εποχής ήταν γεμάτα με λάθη.

Μετά από 3 χρόνια που έκανα τέτοιου είδους προετοιμασία, έπαθα έναν σοβαρό τραυματισμό στην μέση. Θα έπρεπε να σταματήσω το αγωνιστικό bodybuilding και να κάνω απλά μία προπόνηση από αυτές που ονομάζαμε "συντήρησης". Τότε ήμουν στην αρχή της προετοιμασίας μου για το Μρ Ελλάς του 1996. Είπα ΟΚ, σταματάω τα μεγάλα βάρη και θα κάνω πολλές επαναλήψεις. ΞΑΦΝΙΚΑ ΕΓΙΝΕ ΘΑΥΜΑ!!! Το σώμα μου, όχι μόνο δεν έκανε συντήρηση, αλλά είχε κέρδη που δεν είχα ποτέ με τον τρόπο που γυμναζόμουν στο παρελθόν. Άλλαξα και την διατροφή μου με βάση όχι τι έλεγαν οι "παλιοί δάσκαλοι", αλλά με βάση τα βιβλία διατροφολογίας. Έτσι είχα σαν αποτέλεσμα να πάρω μέρος στον αγώνα με βάρος 93 κιλά, στην βαριά κατηγορία, ενώ το προηγούμενο χρόνο ήμουν 86 κιλά και με περισσότερο λίπος.
Τον επόμενο χρόνο είχα την τύχη να γνωρίσω τον επαγγελματία αθλητή του Bodybuilding, Ed Van Amsterdam. Γίναμε φίλοι και κάθε χρόνο μιλούσαμε για διατροφή και προπόνηση. Μου έφτιαχνε την προετοιμασία μου με τρόπο που δεν είχα ξαναδεί μέχρι τότε. Γνώρισα και άλλους επαγγελματίες αθλητές και είδα ότι όλοι έλεγαν διαφορετικά πράγματα από αυτά που έκαναν εδώ οι άλλοι αθλητές. Οι περισσότεροι ακούνε έναν "δάσκαλο" που συνήθως είναι και ο προμηθευτής των φαρμάκων τους.
Θυμάμαι σε μία αθλητική έκθεση, που ένας από τους πιο γνωστούς μεγάλους "δασκάλους" του Ελληνικού bodybuilding, είχε πιάσει κουβέντα με έναν Μρ Γιουνιβερς (δεν θα πω το όνομά του). Όταν απομακρύνθηκε ο "μεγάλος δάσκαλος", ο επαγγελματίας αθλητής κουνούσε το κεφάλι του και μας έλεγε: Αυτός απορώ πως ζει με αυτά που κάνει... Μέχρι τότε νομίζαμε όλοι ότι οι ξένοι παίρνουν τεράστιες ποσότητες φαρμάκων. Αυτό ήθελαν να πιστέψουμε οι έμποροι-δάσκαλοι, για να πουλάνε περισσότερα. Βάζουν μάλιστα τις περισσότερες φορές μέσα στον "κύκλο" , δύο καλά φάρμακα και ένα μαϊμού. Έτσι, θα πουλήσουν περισσότερα και εσύ δεν θα ξέρεις τι σε έπιασε.
-Μετά την γνωριμία μου με τον VanAmsterdam, πήγα σε δύο ενδοκρινολόγους (ο ένας μάλιστα ήταν καθηγητής στο παν/μιο) και σε έναν παθολόγο ειδικό σε φάρμακα για αθλητές και έκανα μαζί τους ιδιαίτερα μαθήματα. Ταυτόχρονα πήγα σε σχολές για διατροφολογία αλλά και για μαγειρική, ώστε να μάθω όσο περισσότερα μπορούσα για το άθλημα που κάνω. Δεν ασχολήθηκα μόνο με το πως μπορεί να γίνει κάποιος πρωταθλητής, αλλά και με το πως μπορεί να διορθώσει τα λάθη που έχει κάνει. Κυρίως για αποκατάσταση υγείας από τα φάρμακα και τον λάθος τρόπο διατροφής. Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι έχω δει και τι έχω ακούσει. Όσο περισσότερα μάθαινα, τόσο περισσότερο καταλάβαινα πόσο λάθος είναι αυτά που λένε οι "μεγάλοι δάσκαλοι". Ακόμα και σήμερα αυτοί οι "δάσκαλοι" "βοηθάνε" κόσμο να κάνει "σωστά" την προετοιμασία του και έχουν βγάλει και μαθητές, οι οποίοι έχουν πιάσει γερές θέσεις μέσα στον χώρο του bodybuilding.
Θα μου πεις, τα περιοδικά και το ίντερνετ δεν βοηθούν; Ναι, πραγματικά μπορείς να βρεις πολύ σωστά πράγματα στο ίντερνετ, αλλά πρέπει να μπορείς να τα διακρίνεις. Στα περιοδικά λιγότερο θα έλεγα. Θυμάμαι που ρώτησα τον VanAmsterdam αν κάνει το πρόγραμμα προπόνησης και διατροφής που έλεγε ένα περιοδικό και αυτός γέλασε. Το άρθρο το είχε γράψει αυτός που είχε την εταιρία που τον βοηθούσε. Δεν έπαιρνε καν την πρωτεϊνη που έγραφαν μέσα και όσο για το πρόγραμμα προπόνησης, ήταν με βάση το ποιες φωτογραφίες βγήκαν καλύτερα. π.χ. Βγήκε καλή αυτή που κάνει πλάγιες εκτάσεις αλτήρων; Ε, τότε βάλε ότι κάνει αυτή την άσκηση. Άντε τώρα εσύ να νομίζεις ότι κάνεις το πρόγραμμα προπόνησης του κάθε πρωταθλητή.
-Αν θέλεις να μάθεις κάτι, πρέπει να προσέχεις πολύ ποιον ακούς. Να είσαι έτοιμος να μάθεις σωστά. Να διαβάζεις βιβλία και όχι περιοδικά. Να πηγαίνεις σε ημερίδες πάνω στην διατροφή και την ιατρική ακόμα και να παρακολουθείς σεμινάρια.

Καλές προπονήσεις
Νικόλαος Μαλιάτσης Ράζος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου