Σάββατο, 15 Φεβρουαρίου 2014

Αεροβική προπόνηση - Πόσες φορές και πόση ώρα;Η αεροβική προπόνηση, καλό θα ήταν να γίνεται σε ξεχωριστές ημέρες από την προπόνηση με βάρη
και αυτό, για να μην έχουμε μεγάλη σπατάλη ενέργειας που μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά και να μην μας δώσει το αναμενόμενο αποτέλεσμα. (στους άντρες, δραματική μείωση της τεστοστερόνης σε συνδιασμό με κακό ύπνο και κακή διατροφή)
Η μέγιστη διάρκεια έχει να κάνει με την ένταση. Όσο αυξανεται η ένταση τοσο μειωνεται η διάρκεια της προπόνησης.
Θα προτείνω δύο τρόπους αεροβικής προπόνησης:
- 50 λεπτά με μέτρια-σταθερή ένταση. Εδώ θα μπορούσε να ειναι ποδήλατο, διάδρομος ή γρήγορο περπάτημα έξω.
- 20 λεπτά με υψηλή ένταση, σταθερή ή διαλειμματική. Εδώ θα μπορούσαμε να βάλουμε σχοινάκι, προπόνηση σε σάκο ή στόχους, τρέξιμο με εναλλάξ γρήγορο περπάτημα - (σπριντ).
Οι περισσότεροι όμως δεν μπορούν να ακολουθήσουνε ένα πρόγραμμα 6 ημερών και θέλουν να κάνουν έναν συνδυασμό από βάρη και αεροβική προπόνηση μέσα σε 3 ημέρες.
Εκεί θα προτείνω 30' με ένταση στα βάρη και μετά 20' με ένταση από αεροβική διαλειμματική προπόνηση.
Εγώ έχω επιλέξει την προπόνηση πολεμικών τεχνών στο αεροβικό κομμάτι και συνδυάζω σκιαμαχία, σάκο και σχοινάκι στο πρόγραμμά μου. Αυτό έχω δει ότι είναι πιο ευχάριστο όχι μόνο σε μένα, αλλά και στους αθλητές που γυμνάζω. Με την βοήθεια του προπονητή μας, μπορούμε να κάνουμε στόχους και να συνδυάσουμε την αεροβική προπόνηση με τις πολεμικές τέχνες. Πολλοί κάνουν χορό.
Κάντε ότι σας αρέσει περισσότερο ώστε να έχει διάρκεια ο ενθουσιασμός σας για προπόνηση και να μην γίνει βαρετή αγγαρεία. Η προπόνηση πρέπει να είναι ευχάριστη.
Όσοι έχετε σκύλο, κάντε την βόλτα του σκύλου προπόνηση και για τους δυο σας και τρέξτε μαζί του.
Καλές προπονήσεις!
Νικόλαος Μαλιάτσης Ράζος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου