Κατ'αρχας όλα ξεκινούν από τον σωματότυπο που έχουμε. Μετά πρέπει να καταλάβουμε ότι ο μυς δεν μετράει αλλά νιώθει. Το αν θα κάνουμε γράμμωση ή όγκο, δεν είναι αποτέλεσμα των επαναλήψεων αλλά της διατροφής που κάνουμε και του γενικού πλάνου που εφαρμόζουμε.
Απλά, όταν οι αθλητές έχουν αγώνες, κάποιοι μειώνουν τα βάρη για να μην έχουν τραυματισμούς. Πολλές φορές λέω στους αθλητές μου ότι το καλοκαίρι βάζουμε κοντομάνικο γιατί έχει ζέστη, αλλά αν βαλούμε κοντομάνικο τον χειμώνα δεν θα φέρουμε το καλοκαίρι.
Εγώ δεν θα άλλαζα τον τρόπο προπόνησης με βάρη ποτέ. Πάντα θα πρέπει να υπάρχει σαν στόχος η μεγάλη ένταση. Ο χρόνος ανάρρωσης ή οι ασκήσεις μπορούν να αλλάξουν.
Αθλητές όπως ο Σερζ Νυμπρέ που έκαναν 20 επαν. είχαν μεγάλους μύες και ποιοτικούς. Το ίδιο και αθλητές όπως ο Μάικ Μέντζερ που έκανε λίγα σετ και επαναλήψεις με μεγάλη ένταση.
Το σημαντικότερο είναι να κάνουμε αυτό που θέλει το σώμα μας και να ακούμε μόνο αυτό.
Πολλές φορές σε μια άσκηση θα πρέπει να βάλουμε λίγα κιλά και να κάνουμε 15 επαν. και στην επόμενη να βάλουμε πολλά και να κάνουμε 8 επαν. Μην βάζεται κανόνες. Ακούστε το σώμα σας και δείτε τι νιώθει ο μυς σε κάθε άσκηση. Αρκεί να υπάρχει ένταση και να σταματάμε όταν δεν πάει άλλο.
Οι μύθοι στο Bodybuilding είναι περισσότεροι από τις αλήθειες και δυστυχώς ακόμα και σε καλούς και μεγάλους αθλητές έχουν περαστεί σαν κανόνες.
Αυτό που κάνει την διαφορά στην προπόνηση δεν είναι οι επαναλήψεις αλλά ο τρόπος που κάνεις την κάθε άσκηση. Η διαφορά στην ένταση που ασκούμε στον μυ.
Ένα μεγάλο λάθος που βλέπω συχνά είναι ανθρώπους να κάνουν 8 επαν. και να σταματούν στις 8 ενώ θα μπορούσαν να κάνουν 12. Πέφτουν στην παγίδα ότι αν έκαναν 12 θα ήταν για γράμμωση και φυσικά δεν κάνουν τίποτα.
Ακούστε το σώμα σας και νιώστε τι θέλει ο μυς σε κάθε άσκηση ξεχωριστά.
Καλές προπονήσεις.
Νικόλαος Μαλιάτσης Ράζος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου