Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Ποζάρισμα για αγώνες Bodybuilding - Β' Μέρος

Ποζάρισμα για αγώνες Bodybuilding -από τον Νικόλαο Μαλιάτση Ράζο Β μέρος

Στο 1ο μέρος μίλησα για τις βασικές πόζες. Εδώ θα ασχοληθούμε περισσότερο με το ελεύθερο ποζάρισμα.
Είχα πει στο 1ο μέρος ότι καλό είναι να μάθουμε να κάνουμε τις πόζες με το 60% της δύναμής μας και να μην σφίγγουμε τους μυες μας στο 100%. Με αυτό, θα μπορούμε να ελέγχουμε καλύτερα το σώμα μας, να έχουμε πλαστικότητα στις κινήσεις μας και να έχουμε καλύτερες εκφράσεις του προσώπου (να μην μας πετάγονται τα μάτια έξω και οι φλέβες στο κούτελο σαν απαγχονισμένοι).
Πρέπει πριν ξεκινήσουμε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε καλύτερα και τι έχουμε να δείξουμε. Αν δεν έχουμε ταλέντο στον χορό ή δεν έχουμε ρυθμό, καλύτερα να μείνουμε σε βασικές πόζες όπου θα κάνουμε με ένα κομμάτι απαλό χωρίς ιδιαίτερα "πατήματα" σε δυνατά beat που θα κάναμε με ένα πιο δυνατό τραγούδι.
Επίσης σημαντικό ρόλο παίζει και η επιλογή του τραγουδιού. Καλό είναι να αποφύγουμε κάτι που έχει ακουστεί πολλές φορές. Σε κάθε αγώνα ξέρω ότι θα υπάρχουν κάποιοι που θα βάλουν τα ίδια τραγούδια που ακούγαμε σε αγώνες και πριν 20 χρόνια.
Αν μάλιστα η κατηγορία σου αργεί να βγει στη σκηνή (όπως εγώ που έβγαινα στο τέλος στα +90) οι κριτές αλλά και οι θεατές έχουν κουραστεί, και για να ξυπνήσουν θέλουν να δούν κάτι διαφορετικό από αυτό που είδαν μέχρι τώρα και να ακούσουν και κάτι που θα τους αρέσει.
Ας πούμε ότι έχουμε κάποιο ταλέντο πάνω στη κίνησή μας και θέλουμε να δείξουμε κάτι καλό.
Αφου επιλέξουμε ένα δυνατό κομμάτι που θα ξεσηκώσει τον κόσμο, αρχίζουμε και δουλεύουμε τις πόζες που θα βάλουμε. Εγω έφτιαχνα ολόκληρη την χορογραφία πρώτα στο μυαλό μου ακούγοντας το τραγούδι ξανά και ξανά και μετά αρχιζα να δουλέυω μπροστά στον καθρέφτη και να διορθώνω τα λάθη που έβλεπα.
Μην ξεχνάτε ότι ο Bodybuilder είναι σαν τον χορευτή και μέσα από το ποζάρισμα εκφράζεται. Πρέπει να μπεις μέσα στον ρυθμό και αυτό να το μεταδώσεις και στους θεατές που σε βλέπουν. Μην ξεχνάς ότι το βράδυ δεν είναι τόσο οι αγώνες για τους κριτές, αλλά περισσότερο για τους θεατές. Κάνουμε σόου και πρέπει να είσαι εσύ αυτός που θα κλέψει την παράσταση.
Να θυμάσαι ότι το Βοdybuilding δεν το βλέπουν όλοι με το ίδιο μάτι και πάντα υπάρχει στους θεατές κάποιος που βλέπει έσενα σαν τον καλύτερο αθλητή του αγώνα.
Κάνε συχνά πρόβες στο ελεύθερο ποζάρισμα. Θα σε βοηθήσει να αποκτήσεις και πιο σκληρή εμφάνιση.
Χώρισε το ελεύθερο ποζάρισμα σε δύο μέρη που πρέπει να δώσεις βάση. α)Στις πόζες, όπου ένα καλό τρικ είναι να γίνονται πάνω στα δυνατά σημεία του τραγουδιού, και β) στα ενδιάμεσα, όπου πρέπει να πας από την μια πόζα στην άλλη. Δώσε μεγάλη προσοχή σε αυτό, γιατί οι θεατές σε βλέπουν όλοι την ώρα και όχι μόνο όταν κάνεις μια πόζα. Μάθε να περνάς με χάρη και πλαστικότητα από την μία πόζα στην άλλη. Like water όπως θα έλεγε ο Μπρους Λη.
Το ίδιο θα πρέπει να προσέχεις και όταν κάνεις το πρωί στους προκριματικούς συγκρίσεις. όταν δεν σε έχουν καλέσει μπροστά για κάποια σύγκριση, μείνε σε στάση ρηλάξ και μην χαλαρώνεις με την κοιλιά μπροστά σαν έγκυος. Ποτέ δεν ξέρεις πότε θα σε δει το μάτι του κριτή. Δεν ποζάρεις στους φίλους σου από κάτω. Κοίτα πάντα τους κριτές και αν μπορείς στα μάτια σε όποιον σε βλέπει για να δημιουργήσεις μια προσωπική επαφή και χάρισέ του μια καλή σου πόζα.
Δες βίντεο από αγώνες και πάρε ότι δεις ότι σου ταιριάζει, αλλά μην φοβηθείς να φτιάξεις και δικές σου πόζες.
Μην κάνεις μεγάλη χορογραφία. 1 λεπτό είναι αρκετό, εκτός κι αν είσαι γκεστ ποζέρ και θέλεις να κάνεις κάτι καλύτερο.
Ελπίζω να βοήθησα αρκετά.

Καλές προπονήσεις
Νικόλαος Μαλιάτσης Ράζος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου