Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Μαγειρική FITNESS για αρχάριους - Α' μέρος

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ ΑΘΛΗΤΩΝ - από τον Νικόλαο Μαλιάτση Ράζο

Απευθύνομαι στον αρχάριο που δεν ξέρει να μαγειρεύει καθόλου, ούτε ένα αυγό βραστό και θέλει να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα σωστής διατροφής.
Ας ξεκινήσουμε από αυτό που είναι το πιο απλό αλλά πολύ βασικό για την διατροφή ενός αθλητή.

ΒΡΑΣΤΑ ΑΥΓΑ: Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι τα αυγά που θέλουμε να βράσουμε και προσθέτουμε τόσο νερό (κρύο) όσο να τα σκεπάζει. Ρίχνουμε μέσα λίγο αλάτι και λίγο ξύδι για να ξεφλουδίζονται πιο εύκολα όταν τα καθαρίζουμε.
Να τα βράσετε τουλάχιστον 5' και καλό είναι να τα αφήσετε αφού κλείσετε την φωτιά μέσα στο κατσαρολάκι με το ζεστό νερό να πάρουν ακόμα λίγη βράση.
Τα σφικτά αυγά θα σας βοηθήσουν πολύ γιατί μπορείτε να τα πάρετε μαζί σας και μας δίνουν την καλύτερη ποιοτικά πρωτείνη της φύσης. Υπολογίστε τα σε 6γρ. πρωτεϊνης (ένα μικρό προς μέτριο αυγό, 3γρ ο κρόκος και 3γρ το ασπράδι). Εγώ προτιμώ να τα αγοράζω από την λαϊκή και να παίρνω ημέρας.

Ας πούμε άλλη μια συνταγή που με αυτές τις δύο θα μπορείτε να κάνετε μια καλή αρχή πάνω στη διατροφή σας.
ΒΡΑΣΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΚΑΣΤΑΝΟ ΡΥΖΙ.
Αγοράζουμε φιλέτο από στήθος κοτόπουλου και για αρχή πάρτε καστανό ρύζι σε σακουλάκια. Όταν λέω σακουλάκια, εννοώ την χάρτινη συσκευασία που έχει μέσα το καστανό ρύζι σε ειδικά πλαστικά σακουλάκια με τρύπες και που το μαγειρεύεις μαζί με το σακουλάκι. Βράζει έτσι το ρύζι και από το σακουλάκι μετά φεύγει το νερό και μένει το ρύζι όπως το θέλουμε.
Βάζουμε το κοτόπουλο μέσα σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό και το βάζουμε να βράσει. Όταν αρχίζει να βράζει το νερό αρχίζουμε και μετράμε τον χρόνο.Υπολογίστε ότι θέλει 1 ώρα (για να μην το ξεχνάτε). Πάνω σε κάθε συσκευασία ρυζιού με σακουλάκια γράφει πόσο χρόνο βρασμού χρειάζεται. π.χ. αυτό που έχω εγώ γράφει 10 λεπτά. Άρα, 10 λεπτά πριν να είναι έτοιμο το κοτόπουλο (στα 50'), ρίχνουμε μέσα το σακουλάκι με το ρύζι και τα αφήνουμε άλλα 10' να βράσουν.
Με αυτόν τον τρόπο έχουμε το ρύζι με γεύση από το κοτόπουλο και αυτό το πετυχαίνουμε γιατί βάλαμε το κοτόπουλο με κρύο νερό να βράσει ώστε να βγουν πολλές από τις ουσίες του μέσα στο νερό και να πάρει γεύση και το ρύζι. Αν θέλαμε να φτιάξουμε σκέτο το κοτόπουλο, θα το ρίχναμε στην κατσαρόλα όταν το νερό θα είχε αρχίζει να βράζει ώστε να κάνει μια κρούστα και να κρατήσει την ουσίες και όλη την γεύση του μέσα.
Καλή όρεξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου