Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

Candida albicans - Ένας αόρατος εχθρός

Κάντιντα. Ένας αόρατος εχθρός. - από τον Νικόλαο Μαλιάτση Ράζο.

Άκουσα για πρώτη φορά για τον μύκητα Κάντιντα από τον Charles Glass. Σε ένα άρθρό του για την προετοιμασία αθλητών στο Μρ. Ολύμπια, έλεγε ότι τους ξεκινάει με 3 εβδομάδες αντι-κάντιντα δίαιτα. Αυτό το κάνει για να μπορούν να κάνουν μετά προετοιμασία και να μην εμποδίζονται από τον μύκητα. Το θεώρησα τότε υπερβολή για να το κάνω εγώ. Τώρα, το θεωρώ απαραίτητο για όλους!!!
Πριν ξεκινήσω να λέω τι είναι ο μύκητας κάντιντα και για να σας τραβήξω τη προσοχή, θα σας πω ότι από Καντιντίαση πάσχει ο 1 στους 3 στις μεγάλες πόλεις σήμερα, λόγο της κακής διατροφής.
Ο μύκητας Κάντιντα είναι ο ζυμομύκητας, ο μύκητας της μαγιάς. Κάποιοι λόγοι όμως μπορούν να κάνουν μια υπερανάπτυξη αυτού του μύκητα και τότε η μόλυνση που προκαλείται ονομάζεται Καντιντίαση.  Αυτό συμβαίνει από κακή διατροφή, πλούσια σε ζάχαρη και τροφές με μύκητες ή που συχνα πιάνουν μύκητες ,π.χ. ξηροί καρποί. (Γι'αυτο πάντα λέω να τους αγοράζουμε με το κέλυφος).  Ένας άλλος λόγος είναι ορισμένα φάρμακα, π.χ. αναβολικά (κάτι ήξερε ο Charles Glass, ε;) και αντιβιωτικά!!! Πολλές φορές θα σας έχει πει ο γιατρό που σας γράφει μία αντιβίωση, να τρώτε αρκετό γιαούρτι. Ο λόγος είναι για να εμποδίσουμε την ανάπτυξη του μύκητα.  Πολλοί γιατροί δίνουν μαζί με την αντιβίωση Ultra Levure, ένα προβιοτικό που θεωρώ ότι πρέπει να το έχουμε πάντα μαζί με την αντιβίωση για να εμποδίσουμε την καντιντίαση.
Υπάρχουν και άλλοι λόγοι που μπορούν να αναπτύξουν τον μύκητα κάντιντα, αλλα θα μείνω σε αυτούς.
Ας δούμε ορισμένα συχνά συμπτώματα που έχει η καντιντίαση: Δερματικά εξανθήματα, έκζεμα, μυκητιάσεις στον κόλπο, στο πέος και στα δάκτυλα των ποδιών. Διατροφικές αλλεργίες, φούσκωμα στο στομάχι, πονοκέφαλο, ανησυχία στον ύπνο και εναλλαγές στη διάθεσή μας. Στοματίτιδα, έλλειψη ενέργειας κ.α.
Αν έχετε φοβηθεί και θέλετε να δείτε αν είστε μέσα σε αυτούς που έχουν Κάντιντα, θα σας πω το πιο απλό ΤΕΣΤ που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας στο σπίτι. Μόλις ξυπνήσετε θα φτύσετε μέσα σε ένα ποτήρι γεμάτο νερό. Αν έχετε Κάντιντα, σε 35-45' θα δείτε να γίνεται σαν μέδουσα και να βγάζει πλοκάμια, αν δεν έχετε, το σάλιο θα παραμείνει στην επιφάνεια.
Αν τώρα έχουμε πρόβλημα με κάντιντα, αυτό που θα πρέπει να κάνουμε είναι να αλλάξουμε αμέσως την διατροφή μας. Κόβουμε τελείως τη ζάχαρη από την διατροφή μας (για τώρα, μην φοβάστε) καθώς και τις τροφές που έχουν μέσα μύκητες΄η είναι προϊόντα ζύμωσης. Αυτές είναι: κρασί, μπύρα, μανιτάρια, κίτρινα τυριά και ροκφόρ, άλευρα. κλπ και βάζουμε πολλά λαχανικά και τροφές με καλά μικρόβια : Κεφίρ, αριάνι και γιαούρτι παραδοσιακό.
Όλα αυτά, τα λέω για ελαφριά περίπτωση καντιντίασης που έχουν οι περισσότεροι. Σε βαριά μορφή θα χρειαστεί μεγαλύτερη θεραπεία και  φάρμακα ή σκευάσματα οπως είναι το Καπριλικό οξύ και απόσταγμα γκρεϊπ φρουτ σε ταμπλέτες και μετά αποκατάσταση με προβιοτικά
Το καλό είναι ότι θα δείτε να χάνονται κιλά που δεν μπορούσατε να χάσετε πριν.

ΠΡΟΣΟΧΗ; Εδώ δεν αναφέρω όλες τις πληροφορίες για τον κάντιντα, αλλά απλά κάποια πράγματα για να πάρουμε μια ιδέα. Σε περίπτωση που έχετε καντιντίαση, καλό θα είναι να δείτε κάποιον ειδικό και μαζί του να κάνετε την θεραπεία που χρειάζεται.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου