Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Διατροφή και BODYBUILDING.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ BODYBUILDING - από τον Νικόλαο Μαλιάτση Ράζο

Πολλοί λένε ότι η διατροφή είναι το 70% στο BODYBUILDING. Εγώ θα έλεγα ότι είναι ένα από τα 4 βασικά κομμάτια του πακέτου μαζί με την ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ, την ΞΕΚΟΥΡΑΣΗ και την ΚΑΛΗ ΓΕΝΕΤΙΚΗ. Δεν θα ήθελα να ξεχωρίσω κανένα από αυτά για κάποιον που θέλει να γίνει αθλητής του BODYBUILDING.
Πως πρέπει να είναι το διατροφικό πλάνο ενός BODYBUILDER; Ας δούμε τα βασικά.
Να καλύπτει τις διατροφικές του ανάγκες και ιδιαίτερα σε πρωτεϊνη που είναι και το πιο δύσκολο.
Άρα, σε κάθε γευμα θα πρέπει να υπάρχει ποσότητα πρωτείνης ωστε να έχουμε συμπληρώσει στο τέλος της ημέρας τα απαιτούμενα γραμμάρια. (2-3γρ πρωτεϊνης/κιλό σωματικού βάρους).
Το σώμα μας δεν μπορεί μέσα σε ένα γεύμα να πάρει όλη την ποσότητα της πρωτεϊνης που χρειαζόμαστε, γιατί δεν μπορεί να την αφομοιώσει.  Ετσι, πρέπει να σπάσουμε αυτή την ποσότητα σε πολλά μικρά και θρεπτικά γεύματα.
Γι'αυτο σαν ενα βασικό πλάνο, θα μπορούσαμε να πούμε οτι θα χωρίσουμε την τροφή μας σε 6 γεύματα. Θα βάλουμε πρωτεϊνη σε κάθε γεύμα και θα προσθέσουμε υδατάνθρακα και λίπος, ανάλογα με το τι δίαιτα ακολουθούμε. (ογκου ή γράμμωσης)
Θα πρέπει καθημερινά να έχουμε καλό λίπος στη διατροφή μας.
Καθημερινά μας βομβαρδίζουν από τα ΜΜΕ για το κακό λίπος και πόσο πρέπει να το αποφευγουμε.
Όλο αυτό είναι βασισμένο σε ένα ξεπερασμένο διατροφικό σύστημα που το μόνο που προσφέρει είναι χρήματα στις εταιρίες τροφίμων και φαρμάκων. Πάντου βλέπουμε προιόντα light που έχουν λιγότερα λιπαρά. Ακόμα και στα δημητριακά βλέπεις να τα ανομάζουν light γιατί έχουν λιγότερο λίπος ενώ υπάρχει μέσα κανονικά η ζάχαρη.
Το λίπος ειναι πολύ βασικό στη διατροφή μας και δεν θα πρέπει να το αποφεύγουμε. Αυτό που θα πρέπει να βγάλουμε απο το πιάτο μας είναι το κακό λίπος και δεν μιλάω για αυτά που σας λένε στα ΜΜΕ, αλλά για αυτά που εχουν σχεδόν όλα οσα διαφημιζουν τα ΜΜΕ. Τα υδρογονωμένα φυτικά λιπαρά.Ένας BODYBUILDER πρέπει να βγάλει τελέιως απο την διατροφή του αυτά τα λιπαρά και να έχει όλα τα καλα λιπαρά.(ωμους ξηρούς καρπούς, ελαιόλαδο ΕΝ ΨΥΧΡΩ, αβοκάντο, ταχίνι,κλπ)
Και ο υδατάνθρακας όμως πρέπει να είναι προσεγμένος. Να βγει τελείως από την διατροφή του αθλητή το άσπρο αλεύρι, το άσπρο ρύζι και η ζάχαρη και να μπουν λαχανικά, φρούτα και καστανό ρύζι.
Τέλος, μεγάλη σημασία πρέπει να δώσουμε και στο ΝΕΡΟ και να μην πίνουμε μόνο όταν διψάμε.

Καλές προπονήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου