Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Muay Thai - Kick Boxing - Boxing - MMA

Η προπόνηση με βάρη στα δυναμικά αθλήματα.
Αν είστε αθλητής σε κάποιο μαχητικό άθλημα, τότε η προπόνηση για εσάς θα πρέπει να έχει μεγάλη ποικιλία, ώστε να έχουμε όλα τα οφέλη που θέλουμε.
Κατ'αρχάς δεν μιλάω για την προπόνηση τεχνικής πάνω στο άθλημα που θα κάνετε.
Ας πάρουμε για παράδειγμα το Μούι Τάϊ και ας πούμε ότι ο αθλητής κάνει 3 προπονήσεις την εβδομάδα με τον δάσκαλό του (π.χ. Δευτ. Τετ. Παρ.).
Τις υπόλοιπες μέρες (Τριτ. Πεμπ. Σαββ.) θα κάνει προπόνηση με βάρη.
Όταν μιλάμε για βάρη στις πολεμικές τέχνες και ιδιαίτερα σε ένα μαχητικό άθλημα, δεν μιλάμε για Bodybuilding.  O αθλητής δεν θα δώσει τόσο βάση στην μυική ανάπτυξη, όσο στο να αυξήσει την δύναμη, την μυική αντοχή αλλά και την ελαστικότητα μέσα από την προπόνησή του.
Μπορεί να χωρίσει το σώμα σε 3 μέρη ή να κάνει κάθε φορά όλα το σώμα, αλλά με μία μόνο άσκηση για κάθε σημείο. (ο όγκος του προγράμματος θα είναι ο ίδιος) και να έχει μια προπόνηση δύναμης, μια προπόνηση μυικής αντοχής και μία προπόνηση για τένοντες.
Πάντα στην αρχή θα πρέπει να υπάρχει καλό ζέσταμα και δυναμικές διατάσεις και στο τέλος αποθεραπεία και στατικές διατάσεις.
Μέσα από αυτό το πρόγραμμα θα βελτιωθεί και η εμφάνισή του, αλλά δεν θα έχει πρόβλημα με το να πάρει κιλά (ακόμα και μυικά) που μπορεί να τον πάνε σε άλλη κατηγορία (εκτός αν το θέλει 'οπου τότε θα έχουμε και ένα πρόγραμμα μυική ανάπτυξης και με άλλη διατροφή).
Βλέπετε ότι τα βάρη είναι ένα εργαλείο που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε με πολλούς τρόπους και δεν είναι μόνο για όσους θέλουν να αυξήσουν το μέγεθος των μυών τους.
Πάντα στο πρόγραμμά μας θα πρέπει να έχουμε και μία ελεύθερη μέρα π.χ.  Κυριακή, για να ξεκουράσουμε όχι μόνο το σώμα μας από τις σκληρές προπονήσεις, αλλά και το πνεύμα  από την ένταση.
Η διατροφή μας θα πρέπει να αλλάξει πολύ ώστε να υποστηρίξει όλη αυτήν τη προπόνηση και ο ύπνος θα πρέπει να είναι 8-9 ώρες καθημερινά και πριν τις 12 το βράδυ π.χ. 11-7.
Καλό θα είναι ο αθλητής να κάνει συχνά και ένα αθλητικό μασάζ και ιδιαίτερα όσο πλησιάζει η μέρα του αγώνα. Το αθλητικό μασάζ πρέπει να είναι με πίεση και δύναμη και όχι χαλαρό.
Μέσα στα προγράμματα με βάρη, υπάρχουν πολλά ειδικά προγράμματα που μπορεί να ακολουθήσει ο αθλητής και καλό είναι να γίνονται με κάποιον ειδικό και όχι με έναν προπονητή που γνωρίζει μόνο από Bodybuilding π.χ. μυική αντοχή των ώμων ώστε να μην κουράζονται εύκολα τα χέρια στην γκαρντ. Μια λεπτομέρεια που μπορεί να σου δώσει τον αγώνα εάν π.χ. στον τελευταίο γύρο ο αντίπαλος έχει κουραστεί και εσύ όχι.
Καλές προπονήσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου