Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Προπόνηση μετά τα 40.

Το 2000 είχε αναλάβει την προετοιμασία μου ο Ολλανδός επαγγελματίας Bodybuilder Έντι Βαν Άμστερνταμ. Είχα να πάρω μέρος σε αγώνες από το 1997 και ήθελα να κάνω μια προετοιμασία για δικούς μου προσωπικούς λόγους. Έκανα μια προετοιμασία χωρίς να κάνω χρήση αναβολικών.
Στην πορεία είδα ότι το φυσικό Bodybuilding ελάχιστη σχέση έχει με το Bodybuilding που γνώριζα μέχρι τότε. Το σώμα μου είχε τελείως διαφορετικό τρόπο αντίδρασης απέναντι στη προπόνηση αλλά και στη διατροφή, αφού είχα άλλο μεταβολισμό, η ενέργεια και η δύναμή μου ήταν μικρότερη και η ανάγκη για ξεκούραση μεγαλύτερη.
Μέχρι τότε η προπόνησή μου ήταν 1 ώρα (πολλές φορές μπορεί να έκανα και 70') και 5 φορές την εβδομάδα. Ο Έντι μου μίλησε.για προπόνηση μέχρι 45' και 4 φορές την εβδομάδα και αν είσαι μέχρι 35 ετών και 3 φορές την εβδομάδα αν είσαι πάνω από 35. Μου φάνηκε λίγο, αλλά ο 145 κιλών αθλητής που είχα μπροστά μου επέμενε σε αυτό και δεν μπορούσα να διαφωνήσω. Άρχισα να κάνω αυτό που έλεγε και άφησα όλες τις μέχρι τότε θεωρίες που είχα για την προπόνηση στην άκρη. Έκανα 45' προπόνηση για 4 φορές την εβδομάδα. Πραγματικά η βελτίωση ήταν μεγάλη και όλοι νόμιζαν ότι κάνω χρήση αναβολικών ουσιών.
Τώρα στα 43 βλέπω πόσο δίκιο είχε.
Όσο μεγαλώνουμε πρέπει να αλλάζουμε και το πρόγραμμά μας. Και αν το πρόγραμμα που ακολουθούσαμε μέχρι τώρα ήταν λάθος, τότε τα λάθη αυτά θα βγουν σιγά σιγά στην επιφάνεια.
Προτείνω για όσους κάνουν προπόνηση με βάρη και είναι πάνω από 35 (και ιδιαίτερα πάνω από 40), να κάνουν καλό ζέσταμα, μετά να ακολουθούν κάποιες ασκήσεις δυναμικών διατάσεων για την ομάδα που θα ακολουθήσει (θα λένε κάποιοι τώρα: που ζεις; τι λες;), όλες οι ασκήσεις να γίνονται με αυστηρή τεχνική και πλήρης κίνηση, λίγο αποθεραπεία με διάδρομο ή ποδήλατο στο τέλος (για να μειώσουμε την πιθανότητα για κράμπες στη καρδιά) και τέλος στατικές διατάσεις. .
Μπορούμε να πάρουμε ΤRIBULUS από κάποια μάρκα που θα έχει 80% σαπονίνες για την τεστοστερόνη μας. Μέσα στη μέρα καλό θα ήταν να πάρουμε κάποιο συμπλήρωμα με Ωμέγα 3 καθώς και το βότανο Saw Palmeto (3-6 ανάλογα τη μάρκα) για τον προστάτη.
Η προπόνηση θα πρέπει να είναι 3 φορές την εβδομάδα (με βάρη) και καλό θα είναι να κάνουμε και 3 προπονήσεις αεροβικής κάποια άλλη μέρα -π.χ. γρήγορο περπάτημα έξω ή ακόμα και βόλτα το σκύλο μας).

Καλές προπονήσεις
ΑΦΙΕΡΩΝΩ αυτό το άρθρο στον φίλο μου Έντι Βαν Άμστερνταμ που πέθανε από ανακοπή καρδιάς και σε αυτόν χρωστάω πολλές από τις γνώσεις που έχω σήμερα.

1 σχόλιο: